Optoelektronické a inkrementální snímače

Optoelektronické lineární snímače

Optoelektronické lineární snímače pracují na principu odrazu světelného paprsku od ocelového pásku, na němž je nanesen přesný čárový rastr.

Sortiment firmy GIVI MISURE S.r.l. tvoří několik typů:

SCR 3923 ( označení udává rozměr profilu snímače 39 x 23 mm), vyráběných v modulech po 50 mm od 50 do 6850 mm, které lze skládat i do větších délek. Proti vniknutí nečistot je chráněn čtyřmi do sebe zapadajícími gumovými chlopněmi.  SCR pravítko
ISA 2320 (23 x 20 mm) se standardně vyrábějí v modulech po 50 mm v délkách 50 - 700 mm. Samozřejmě i tyto snímače lze vyrobit v délkách podle požadavku zákazníka.  ISA pravítko
Speciálním typem jsou lineární snímače PBS, určené pro ohraňovací lisy. Vzhledem k vlastnímu vedení snímací hlavy v tělese pravítka je zajištěný její přesný lineární pohyb, což umožňuje upustit od drahého uchycení odměřovacího systému na stroji a zlepšuje mechanickou přesnost spojení mezi pravítkem a jezdcem.Vyrábí se v modulech po 50 mm od 170 mm do 470 mm.  Pravítko PBS

Optoelektronické lineární snímače jsou podle typu k dispozici v rozlišení:

• 0,0005 mm, 0,001 mm, 0,005 mm, 0,01 mm a 0,1 mm
  • stupeň krytí IP 53, IP 54 (na přání IP 64)

Dle požadavků lze dodat snímač s různými výst. signály:

• zapojení NPN
  • zapojení NPN s otevřeným kolektorem
  • Line-Driver

Napájecí napětí je 5 nebo 12V. Lze si zvolit i typ konektoru od snímače, délku kabelu, umístění a počet referenčních bodů (standardně jeden referenční bod ve střední poloze).

OPTICKÁ, NEBO MAGNETICKÁ PRAVÍTKA PRO SYNCHRONIZOVANÉ OHRAŇOVACÍ LISY

Inkrementální rotační snímače

Jsou zastoupeny pěti typovými řadami EN 500, EN 600 a EN 38, EN 413 a VE 413. Slouží ke snímání úhlového natočení a rotačních pohybů a pracují na principu odrazu světelného paprsku od skleněného kotouče, na němž je nanesen přesný čárový rastr.
Snímače EN 500 a EN 600 se vyrábějí s přírubou a nebo bez příruby, průměr hřídele lze zvolit 6-8-9,52-10 mm i větší, počet impulsů v rozmezí od 8 do 25 000 na otáčku, s konektorem či kabelem vyvedeným stranou nebo v ose snímače.

Snímače EN 38 s vnějším průměrem pouzdra 38 mm mají vývod kabelu stranou nebo v ose snímače a stupeň krytí je standardně IP 65. Typ EN 413 s průměrem pouzdra 41 ,3 mm lze nasunout přímo na hřídel, která může procházet i skrze snímač.
U CNC řídících systémů ječastým požadavkem ruční ovládání pohybu os. K tomu slouží elektronické ruční kolečko, převádějící rotační pohyb na elektrické signály.
Vyrábí se ve dvou variantách typu VE 413 v provedení přírubovém i bezpřírubovém, s rozlišením 100 pulsů na otáčku. Podle typu rotačních snímačů lze zvolit zapojení výstupu:

• NPN, PNP
  • otevřený kolektor
  • Push-Pul
  • popř. Line-Driver

a napájecí napětí:

• 5 V
  • 12 V
  • 24 V
  • 12 - 24 V

František Masný, Liberec

Skvělá komunikace , rychlé dodání zboží, zkrátka obchodník jak se patří. Děkuji