Černění vhodné pro každého

Černění železa a oceli

Tato technologie má své pevné místo jak ve strojírensví ,tak se v poslední době uplatňuje i v realizaci interiérů. Více a více restaurátorů, či řemeslníků ji používá pro úpravy krbů, kuchyňských linek, různých doplňků aj.

Jednoduchý a cenově efektivní postup chemického černění železa a oceli při pokojové teplotě je k disposici uživatelům, aniž by vyžadoval znalosti z chemie a vytvářel nebezpečí pro životní prostředí. Postup Blackfast je vhodný pro strojírenská pracoviště, dílny, nářaďovny, ateliéry ap. Po jednoduchém ponoření součástí ve vanách dosahuje jejich povrch hlubokou čerň s nezměněnými celkovými rozměry. Uživatel má prospěch z nižší ceny, rychlého obratu zboží při finalizaci výrobků, snížení zásob dílů, pružnosti při aplikaci a z domácí kontroly kvality.

Jednoduchý charakter postupu černění při pokojové teplotě prostřednictvím linky Blackfast je stejně vhodný pro produkci polo nebo plně automatizovaných linek i pro ručně obsluhované linky. Na rozdíl od konvenčních metod černění při nichž se díly ponořují na 30 min. v kotli obsahujícím chemikálie s bodem varu přes 140 ˚C, postup aplikovaný při pokojové teplotě je v podstatě bez nebezpečí, je pohotový a snadno aplikovatelný. Černící roztok nemá charakter jedu nebo žíraviny.

Váhá-li společnost zda provozovat vlastní horkou černící linku, s ohledem na obrat dokončovacích prací zvolí způsob černění při pokojové teplotě. K němu není třeba finančně nákladné zařízení. Stačí plastové nebo pogumované vany, nucené odsávání není nutné, neboť výpary ze studených lázní jsou zcela neškodné na rozdíl od žíravých výparů provázejících horké černění. Neexistují náklady na ohřívání lázní, roztok může být užíván okamžitě, bez potřeby dvou hodin k dosažení technologické teploty. Při výměně vyčerpaných lázní za nové nejsou problémy s vysokou koncentrací solí ve vypouštěných roztocích, jejich krystalická podoba ucpává odtokové ventily horkých linek. Prospěch uživatele je nesmírný. Úspory provozních nákladů jsou dosahovány z mnoha důvodů. Především není třeba kompletní produkci dílů z důvodů povrchové úpravy předávat mimo domov. Tím se zamezí ztrátě času a docílí redukce vlastních zásob. Je zachována trvalá vlastní kontrola kvality . Studené černění poskytuje podnikateli vysoký stupeň pružnosti aniž by technologické roztoky nevyužíváním ztrácely na kvalitě. Začít je možné okamžitě.

Kontrola kapalin Blackfast je jednoduchá, jejich doplňování do van snadné. K uložení nejsou nutné zvláštní úpravy. Roztoky jsou stálé spolehlivé a překvapivě snadno udržovatelé.

Rovnoměrná černá povrchová úprava ocelových dílů je dnes neobyčejně oblíbená neboť výrobku dodává značně zajímavou hodnotu. Ta, spojená s jedinečnou kvalitou dává výrobku nezaměnitelnou dimenzi dosaženou nepřehlédnutelným vybarvením slepých otvorů i závitů.

Všechny společnosti vyrábějící kovové díly, které potřebují barevnou a antikorozní ochranu bez vlivu na změnu rozměrů, budou profitovat na černění Blackfast při pokojové teplotě.

František Masný, Liberec

Skvělá komunikace , rychlé dodání zboží, zkrátka obchodník jak se patří. Děkuji